ilmateenistus.ee keskkonnaagentuur.ee

Maailma ilma tegijad – troopilised tsüklonid „Florence“ ja „Mangkhut“

Ekvaatori ümbruses teevad praegu (2018. aasta septembris) ilma väga sooja ookeanivee kohal arenevad troopilised tsüklonid. Korraga on töös 7 täisjõus pöörist ning 2 neist mõjutavad väga tugevalt ka inimeste elu. Täpsustava märkusena olgu lisatud, et Atlandi ookeaniga seotud troopilisi tsükloneid kutsutakse orkaanideks, Vaiksel ookeanil tekkinuid taifuunideks.

Suurimad mõjutajad

Orkaan „Florence“ arenes Atlandi ookeanil Aafrika läänerannikul juba augusti lõpus ning saavutas troopilise tsükloni jõu (tuul 33 m/s ja enam) 4. septembril, ööpäev hiljem oli saanud temast juba neljanda astme (kategooriaid on 5) orkaan ning iilid ulatusid pöörise ümber üle 60 m/s. Mõne päeva pärast nihkus „Florence“ põhja poole ning nõrgenes, Ameerika idarannikule (Carolina piirkonda) jõudis 13.09. Täna (14.09) ulatuvad iilid tsükloni ümber üle 40 m/s ning sarnane on tuul 130 km ümbruses, pöörise enda mõjuala ulatub üle 315 km-ni. Inimesi on hoiatatud, et rannapiirkondades võib veetase tõusta kuni 3,2 m-ni ning sellega kaasnevad ohud on laialdane üleujutus ning maalihked. Ka vihma võib kallata ööpäeva jooksul üle 500 mm. Lainete kõrgus ulatub rannal 9 m-ni. Eestlase jaoks on need igal juhul muljetavaldavad numbrid.

Taifuun, õigemini supertaifuun „Mangkhut“ Vaiksel ookeanil on veel võimsam. Selle pöörise mõjuala ulatub 900 km-ni ning troopilise tsükloni kategoorias püsib ta juba mitu päeva (alates 11.09) kõrgeimal viiendal astmel. Nimepanemise päev oli „Mangkhutil“ 7.09 ning nimi on pandud talle Tai traditsioonilise puuvilja mangustiini järgi. Tuule tugevaimad iilid ulatuvad supertaifuuni ümber üle 80 m/s ning Filipiinide põhjaosa jääb lähemal ööpäeval (15.09) selle terminaatori teele. Hong Kongi elanikud ootavad ärevalt pühapäeva (16.09) ja loodavad, et „Mangkhut“ möödub neist kaugemalt lõunast. Nädalvahetuse plaanid on aga kindlalt rikutud. Kahjud, mida 5nda kategooria orkaan endaga kaasa võib tuua, on igal juhul katastroofilised.

Ühisosa Euroopaga

Meie jääme troopikavööndist tunduvalt kaugemale, kuid aeg-ajalt jõuab mõni eksinud orkaan Atlandilt ka Euroopa mandrile. Hetkeseis on niiöelda „paljulubav“, kuna 7.09. tekkinud orkaan Helene võtab lähiajal kursi Euroopale ja jõuab uue nädala alguses (17.-18.09) Briti saartele, kus Põhja-Atlandi võimas madalrõhuala ta oma rüppe haarab. Räägitakse, et tänu Helenele läheb ilm uuel nädalal jälle soojaks, isegi meil Eestis. Elame-näeme!