ilmateenistus.ee keskkonnaagentuur.ee

FOTONÄITUS 100 AASTAT EESTI ILMA(TEENISTUST)

Tänavu maikuus saab Riigi Ilmateenistus Eestis 100-aastaseks, sest just 1919. aasta 18. mail loodi sõjavägede ülemjuhataja käsul Mere Observatoorium, mille ülesandeks oli “meteoroloogilisi ja aeroloogilisi vaatlusi korraldada ja ilmasid ette kuulutada ”.

Eesti ilm, selle jälgimine, analüüsimine ning saabuvatest temperatuuridest või ilmaohtudest teavitamine on sama vanad kui meie vabariik. Võib isegi öelda, et ilma üle nurisemine või sellest rääkimine kuulub iga inimese põhiõiguste juurde. Seepärast on oluline teada, millise sünni- ja arenguloo ilmateenistus tänaseni läbi on käinud.

Väärika 100. juubeli puhul on Keskkonnaagentuur plaaninud kogu aastat läbiva sündmuste sarja, mis Ilmateenistuse töid  ja tegemisi avalikkusele lähemale toob. Eeltööd algasid juba 2018. aasta sügisel ja oleme lõpusirgel Ilmateenistuse sünni- ja arengulugu tutvustava fotonäituse „100 aastat Eesti ilma(teenistust)“ ettevalmistusega. Eesti Loodusmuuseumi trepigaleriisse välja pandavale näitusele on välja otsitud unikaalsed fotod aastate tagant ning hetkeseisu kajastavad ja tulevikku vaatavad visandid –  meteoroloogid ja spetsialistid on teinud tõsist tööd, et luua olemasolevast materjalist sujuv ja ülevaatlik ajarada läbi sajandi.

Näitusele on kokku kogutud põnevad pildid möödunud aja ilmavaatluste ja -ennustusseadmetest, väljakutest ja legendaarsematest meteoroloogidest. Uudistada saab ka põnevamad Eesti ilmarekordid, näiteks saab teada, kui suur on olnud Eesti rekord-rahetera ning kõrvutada oma pikkust rekordilise lumevaiba kõrgusega.

Näituse pidulik avamine toimub 5. veebruaril ja see jääb loodusmuuseumis (Lai 29, Tallinn) avatuks 3. märtsini

Näituse raames toimuvad loodusmuuseumis ka erinevad ilmateemalised sündmused: perehommikud ja loodusõhtud.

  • 23. ja 24. veebruaril kell 11 on kõik koos peredega oodatud nädalavahetuse perehommikutele, kus sünoptikud tutvustavad ilmanähtusi ja nende tekkimist. Räägime sellest, kuidas vahetuvad aastaajad ning miks suvel on soe ja talvel külm. Õpime paremini tundma meil sagedamini esinevaid ilmastikunähtusi.
  • 21. veebruaril kell 18 toimub Öökulli akadeemia, kus sünoptik Ele Pedassaar kõneleb ohtlikest ilmanähtustest ja tutvustab nende eest hoiatavat teavitussüsteemi.

Sündmustele pole vaja eelnevalt registreerida ning osaleda saab muuseumipiletiga (õpilasele ja pensionärile 3€, täispilet 6€).

Tänapäeval asub üle Eesti 104 vaatluspunkti, millest enamik on automatiseeritud. Igapäevaste asukohapõhiste ilmaprognoosidega saavad inimesed end kõige operatiivsemalt kursis hoida veebilehekülje www.Ilmateenistus.ee vahendusel, kuulata ilmateadet raadiouudiste lõpus või Aktuaalse Kaamera järel ning lugeda ajalehtedes. Pole ime, et ilmast on nii kujunenud meie rahvuslik aare, millega igaüks end seotuna tunneb.