ilmateenistus.ee keskkonnaagentuur.ee

Radaripiltide intervall on nüüd 5 minutiline

Vihmapilved taevasAlates 18. maist 2020 ilmuvad radaripildid Riigi Ilmateenistuse kodulehele senise 15 minutilise intervalli asemel 5 minutilise intervalliga.

See uuendus on võimalik tänu skaneeringustrateegia optimeerimisele. Seni olid radarid sätitud skaneerima nii, et iga 15 minuti tagant tehti maksimaalsele mõõteulatusele optimeeritud skaneering ja selle suhtes 5 minutilise nihkega iga 15 minuti tagant tuulte määramisele optimeeritud skaneering. Uues skaneeringustrateegias on kõik mahutatud 5 minuti jooksul toimuvasse nn. hübriidskaneeringusse.  Skaneering algab maksimaalsele mõõteulatusele optimeeritud sätetega ja lõppeb tuulte määramisele optimeeritud sätetega.

Sagedamini ilmuvad radaripildid aitavad paremini jälgida ja lühiennustada kiiresti arenevaid protsesse nagu näiteks suvised äikesetormid, mis võivad kaasa tuua väga tugevaid sademeid ja rahet. Kuna selliste tormide eluiga tekkest kadumiseni võib jääda suurusjärku 30-60 minutit ja areng nõrgast sajust tugevaks võib toimuda minutitega, on uued sagedamini ilmuvad radariandmed suureks abiks.

Ilmaradarit saad jälgida siit: www.lennuilm.ee/kaugseire/radaripildid/komposiitpilt