ilmateenistus.ee keskkonnaagentuur.ee

Keskkonnaagentuur osutab ilmavaatlusteenust nüüdsest ka lennuväljadele

Alates 13. augustist alustas Keskkonnaagentuur lisaks prognoos- ja hoiatusteenusele ka Eesti rahvusvahelistel tsiviillennuväljadel ilmavaatlusteenuse osutamist. Sellega laiendab agentuur oma tegevusvaldkonda keskkonnaseire osas maismaalt ja merelt ka lennuväljadele. Ühtlasi lõpetas AS Tallinna Lennujaam lennuväljade ilmavaatlusteenuse pakkumise, keskendudes senisest enam oma põhiteenusele.

Ilmavaatluseteenuse konsolideerimisega lõppeb 2018. aastal alguse saanud osa riigireformist, mille käigus liikus teenus Majandus- ja Kommunikatsiooniministeeriumi haldusalast Keskkonnaministeeriumi haldusalasse.

Keskkonnaagentuuri juht Taimar Ala sõnul tunneb agentuur suurt vastutust ja head meelt, et on saanud selle muudatusega riigi keskkonnaseiret korraldava asutusena täisvõimsuses töötavaks ilmateenuse osutajaks. Ala selgitas, et ka ilmaandmed on käsitletavad keskkonnaandmetena ning erinevate teenuste koondumine tähendab suuremat sünergiat ja terviklikumat teenuste paketti ka klientidele ja kodanike jaoks. „Keskkonnaagentuuri ilmateenus töötab 24/7, piltlikult öeldes – kui üks osa eesti inimestest näeb õhtul Aktuaalses Kaameras Keskkonnaagentuuri sünoptikut rääkimas eesootavast ilmast, siis samal ajal annavad tema head kolleegid lennujaamadele infot lennuilma kohta ning sadamast startiv kruiisilaev saab samuti info meilt,“ sõnas Ala.

AS Tallinna Lennujaama juhatuse esimees Riivo Tuvike ütles, et ohutus ja turvalisus on lennunduses prioriteediks number üks ning õige ja asjakohase ilmainfo edastamine lennundusettevõtetele on sellega otseses seoses. „Ohutu lennuliikluse jaoks on oluline, et lennufirmadel oleks olemas pidevalt uuendatud ilmainfo prognooside ja ka faktilise ilma kohta lennuväljal, mis on oluline lennukite ohutu maandumise seisukohalt. Teenuse üleandmisega liiguvad ilma prognooside tegemine ning faktilise ilmainfo edastamine ühte organisatsiooni, mis muudab teenuse ja infovahetus efektiivsemaks ja võimaldab pakkuda terviklikku vaadet lennujaamadele üle Eesti,“ rääkis Tuvike.

Keskkonnaagentuur vastutab riikliku keskkonnaseire korraldamise eest ning annab prognoose ja hoiatusi keskkonna sh ilmateenuse valdkonnas.